BEL 088-7325901

Damwand reparatie Gouden Boers 17&19

Het eerste damwand reparatieproject, uitgevoerd door de Waterfront Brigade, aan de Gouden Boers te Sneek, is met veel succes afgerond. Niet alleen is de beschoeiing weer jarenlang beschermd tegen de invloeden van water, zon en wind, maar ook de brigadiers zelf werden in het zonnetje gezet.

Voor het programma RTL Woontips werd namelijk uitgebreid aandacht besteed aan de, innovatieve en tevens unieke, reparatiemethode vanuit het water bij dit project. Het eindresultaat van het televisieprogramma is hieronder te zien.

Naar aanleiding van verzakkingen in de, aan het water grenzende, terrassen besloten de beiden eigenaren van twee woningen in Sneek, dat het tijd was voor een vakkundige blik op hun damwand.

Na inspectie bleken de verzakkingen in beide tuinen het gevolg te zijn van gaten in de damwand. Gaten die op hun beurt weer werden veroorzaakt door de samenwerking van stromend water, zonlicht en de wind. Het resulteerde in verrottingsverschijnselen op de zwakke punten van de houten planken, waardoor achterliggende grond werd weggespoeld door het water. De planken zelf bleken verder in goede staat te verkeren maar waren enkel op de groefverbindingen kapot. Zoals overigens in de meeste situaties het geval is.

Men had vervolgens weinig keus. Om de functie van de beschoeiing te kunnen waarborgen, waren nieuwe planken noodzakelijk. Echter, door de ligging van de woning en de prachtig ingerichte tuinen, werd het vrijwel onmogelijk een nieuwe beschoeiing te plaatsen, zonder dat dit veel schade, geld en tijd zou gaan kosten. Een offerte voor een compleet nieuwe damwand was daarnaast ook niet mals.

Gelukkig bleek er nog een andere optie. Namelijk het repareren van de beschoeiing vanuit het water. De Waterfront Brigade bood uitkomst en heeft dit project bij de staart gepakt. De efficiënte werkwijze, die vanuit het water plaatsvindt, de snelle afhandeling van zo’n twee werkdagen, en de milieuvriendelijke en vooral duurzame aanpak, bleek een ideale uitkomst voor deze situatie.

De brigadiers zijn begonnen met het reinigen van de planken door middel van hoge waterdruk. Vervolgens zijn alle naden, kieren en gaten opgevuld met Sealtaq Repair Filler, een visco-elastisch materiaal, dat als een soort pasta in de gaten wordt gedrukt. Hier zorgt het voor een waterdichte afsluiting die, onder alle omstandigheden, het hout beschermt tegen invloeden van buitenaf. Ook het uitspoelen van de achterliggende grond wordt hierdoor stopgezet.

Vervolgens werd over de gehele breedte van de beschoeiing een laag Geotextiel met daaroverheen een laag Rock Shield Protecta Mesh geplaatst. Een stevig kunststof gaas dat met RVS nieten op het hout wordt gezet. Niet alleen wordt de beschoeiing zo tegen het water beschermd maar ook tegen bijvoorbeeld het stoten van een boot. Het geheel vormt zo, vanaf de bodem tot aan de hoogste plank, een net afgewerkt geheel dat niet alleen de functie van de beschoeiing herstelt en behoudt maar tevens een nette en robuuste uitstraling geeft.

Uiteindelijk zijn beide beschoeiingen voorzien van een professionele bescherming, waardoor de planken niet direct vervangen hoeven te worden en het geheel er weer jaren tegenaan kan. Kortom; een duurzame oplossing die op ieder moment kan worden uitgevoerd en het plaatsen van nieuwe beschoeiing voorkomt of uitstelt.

Voor een visuele indruk van dit project kunt u de beelden van RTL Woontips bekijken op onze website.